Web Analytics Made Easy - Statcounter

«تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیترهایی از حوزه های مهم خبری به خصوص سیاسی و اقتصادی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی و اوضاع اقتصادی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافت‌های مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حمله به خودروی شهردار ناحیه ۳ منطقه ۱۹ تهران
سخنگوی شهرداری تهران گفت: روز گذشته به شهردار ناحیه ۳ با چاقو در حین انجام مأموریت مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز حمله شد. محمدخانی گفت: ساعت ۱۶ روز گذشته شهردار ناحیه ۳ منطقه ۱۹ و تعدادی از عوامل ناحیه برای بازدید و جلوگیری از ادامه ساخت و ساز ساختمانی غیرقانونی در خیابان گلپاش محله خلازیر وارد ساختمان شدند که متخلفان با چاقو و قمه به آنها حمله‌ور شده و سیدمحمدجواد هاشمی را با ضربات قمه از ناحیه سر مجروح کردند. چند روز پیش هم به ماشین این شهردار تیراندازی شده بود. وی بلافاصله توسط نیروهای اورژانس به بیمارستان ضیائیان منطقه ۱۷ منتقل شد و تحت درمان قرار گرفت. سخنگوی شهرداری تهران گفت: بعد از این ماجرا با ورود پلیس امنیت ضاربان شناسایی و بازداشت شدند. به گفته او حال عمومی آقای هاشمی خوب است و آسیبی به جمجمه وارد نشده اما ۲۵ بخیه، حاصل جراحات حمله ضاربان با قمه بوده است.

امام جمعه موقت مشهد: یک مسئول مردمی نباید اسیر خانواده یا دامادش باشد
محمد باقر فرزانه امام جمعه موقت مشهد با بیان این مطلب که مسئول مردمی باید خودساخته باشد و نباید اسیر خانواده، فرزند یا دامادش باشد خاطرنشان کرد: مسئول مردمی باید احساس مسئولیت داشته باشد و اگر جز این باشد مسئولیت برای او آخور دنیا می‌شود و بر عکس، داشتن احساس مسئولیت برای مسئول اشتیاق به خدمت و دغدغه مردم ایجاد می‌کند البته قضاوت رفتار مسئولان و نظام اسلامی باید با توجه به جوانب گوناگون باشد و این قضاوت نباید تک بعدی باشد.

احتمالا استیضاح‌ها از هفته آینده اعلام وصول شود
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پاسخ به این سوال که آیا جلوگیری از طرح استیضاح‌ها به منظور تعامل با دولت انجام می‌شود، عنوان کرد: به نظر من دولت خیلی این رفتار را مثبت ارزیابی نمی‌کند، بعضی از دوستان فکر می‌کنند که اگر استیضاح‌ها را اعلام وصول نکنند کمک به دولت است، اما دولت اعتقادی به این ندارد، اگر داشت که از مجلس دفاع می‌کرد. لطف‌الله سیاهکلی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در رابطه با مساله استیضاح‌ها که امضاء جمع.آوری شده اما اعلام وصول نشده است، گفت: پیش‌بینی من به شخصه این است که در هفته آینده مجلس استیضاح‌ها را اعلام وصول کرده و در دستور کار قرار دهد، اگر این کار را نکند به عملکرد هیات رئیسه ایراد وارد است و حتما ما تذکرات جدی را به هیات رئیسه خواهیم داشت.

طالبان در پاسخ به وزیر کشاورزی ایران: نیازی به گندم قاچاق ایران نداریم
وزارت کشاورزی طالبان اظهارات وزیر جهاد کشاورزی ایران را که گفته یکی از کشورهای همسایه سه میلیون تن کمبود گندم دارد، تایید کرده اما این را رد کرده که افغانستان این کمبود را از طریق قاچاق گندم از ایران تامین خواهد کرد. دیروز سید جواد ساداتی‌نژاد گفت یکی از کشورهای همسایه ما که سه ملیون تن کمبود گندم دارد، قصد دارد این کمبود را از کشور ما به صورت قاچاق تامین کند.آقای ساداتی‌نژاد نامی از افغانستان نگرفته است اما اشاره تلویحا به افغانستان تعبیر شده است. مصباح‌الدین مستعین، سخنگوی وزارت زراعت طالبان در همین مورد تایید کرد افغانستان به دو تا سه میلیون تن گندم نیاز دارد که از کشورهای خارجی وارد می‌کند اما او برنامه‌ای برای قاچاق این گندم از ایران را رد کرد. آقای مستعین گفت: "به این معنا نیست که این کمبود را از یک ملک یا یک همسایه به شکل قاچاق بیاوریم. ما برای وارد کردن گندم قراردادها و طرح‌های مشخص خودمان را داریم و از راه قانونی وارد می‌کنیم.” این مقام طالبان گفت این گندم را قرار است از کشورهایی همچون قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و دیگر کشورها وارد کنند.

وحید جلیلی: «مکتب حاج نادر» حاج قاسم‌ها و آوینی‌ها را پروراند
وحید جلیلی قائم مقام رئیس صداوسیما در امور فرهنگی و دبیر ستاد تحول رسانه ملی عصر امروز در مراسم بزرگداشت مرحوم نادر طالب زاده در مجتمع دانشجویی امام رضا (ع) مشهد اظهار کرد: مرحوم طالب‌زاده دغدغه شکوفایی جوانان را داشت و به شکوفایی انقلاب کمک می‌کرد. وی تاکید کرد: طالب‌زاده یک شهید، شاهد، گواه و حجت بر همه ما است. او دیگر شخصیت نیست، بلکه یک شاخص است. باید از «مکتب حاج نادر» حرف زد، همان مکتبی که حاج قاسم‌ها و آوینی‌ها را پروراند و باید این مکتب را تکثیر کنیم. قائم مقام رئیس رسانه ملی در امور فرهنگی خاطرنشان کرد: وی انسانی سنتی بود. نمازهایش حال خوبی داشت. به شدت سنتی و اهل تهجد بود.

واکنش رئیس صداو سیما به حذف برخی مجریان و هنرمندان
پیمان جبلی در پاسخ به سوالی که «این روز‌ها مطالبی مطرح می‌شود، نام‌هایی که گویا قرار است حذف بشوند و دایره برخی مجریان و هنرمندان تنگ‌تر هم بشود؛ آیا صحت دارد؟» پاسخ داد: مواردِ خاصی که شما اشاره کردید و یا مطرح می‌شوند دلیل بر این نمی‌شود صداوسیما سیاستی بر قطع همکاری یا طردِ عناصر داشته باشد ما کماکان هدف خودمان را بالا قرار دادیم که کلِ جامعه و ظرفیت‌ها را ببینیم و خودمان را نسبت به مردم امانت‌دار بمانیم.

آیت‌الله مکارم: باید به وسیله حج بدبینی‌ها در روابط با عربستان را تبدیل به خوش‌بینی کرد
آیت الله مکارم شیرازی در دیدار حجت‌الاسلام سیدعبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و رییس سازمان حج، علت وضعیت کنونی مناسبات ایران با عربستان را اشتباهاتی دانست که صورت گرفته و افزود: باید به وسیله حج کاری کرد که بدبینی‌ها تبدیل به خوش‌بینی شود. این مناسک، به صورت مستقیم حج است ولی به صورت غیرمستقیم یک مسأله سیاسی است هرچند اسم امور سیاسی برده نشود.

آیت الله جوادی آملی: اگر سفیه، ستون فقرات یک ملّت را به دست بگیرد، این ستون را می‌شکند
آیت الله جوادی آملی در این پیام با بیان اینکه مال در نظام اسلامی به منزله ستون فقرات یک ملّت است، اظهار داشت: عناصر محوری اقتصاد را قرآن کریم در چند آیه بیان کرده است: عنصر اول این است که مال را به منزله ستون فقرات یک ملّت و جامعه معرفی کرد که این ثروت مملکت را نباید به دست سفیهان سپرد، زیرا ثروت مملکت عامل قیام و استقامت و پایداری یک ملّت است. اگر سفیه ستون فقرات یک ملّت را به دست بگیرد این ستون را می‌شکند و این ملّت را زمین‌گیر می‌کند. وی اظهار داشت: عنصر دوم آن است که اگر ملّتی نتواند ستون فقراتش را حفظ بکند فقیر است؛ یعنی ستون فقرات او شکسته است.اگر این ستون محفوظ نماند و در اثر ربا و مانند آن آسیب ببیند، این ملّت فقیر می‌شود. فقیر به آن ملّتی می‌گویند که ستون فقراتش شکسته است، زیرا عامل قیام که ثروت است آن را از دست داد و از آن بهره صحیح نبرد.

سخنگوی دولت درمورد حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی: می‌خواهیم فقر را از بین ببریم
بهادری، سخنگوی دولت تصریح کرد که دولت بیش از اندازه کالاهای اساسی را تامین کرده است و امروز ما کمبود کالاهای اساسی در کشور نداریم . البته کشورهای جهان با کمبود کالاهای اساسی روبروهستند که یکی از علل این موضوع جنگ روسیه و اوکراین است اما این موضوع هیچ خللی در تامین کالاهای اساسی برای دولت ایجاد نکرده است و ادامه دار هم هست. او یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم رفع فقر مطلق عنوان می کند و می گوید: یکی از برنامه های دولت برای از بین بردن فقراصلاح نظام پرداخت یارانه نقدی است و هر چقدر یارانه هدفمند تر باشد فقر کاهش می یابد.

تجمعات غیرقانونی اخراج همکاران فرهنگی را به‌دنبال دارد
نوری، وزیر آموزش و پرورش با اشاره به بند 23 هیئت تخلفات که تجمعات غیرقانونی می‌تواند همکار فرهنگی را اخراج کند؛ تجمعات قانونی برای رسیدن به مطالبات بحق معلمان را حق معلمان دانست و گفت: باید این موارد از طریق قانونی پیگیری شود. وی با ابراز اینکه "معلمان ما انسان‌های شریف در جامعه هستند"؛ خاطرنشان کرد: این قشر زحمت‌کش خواسته‌هایی نیز داشته‌اند که باید بیان و به درخواست‌های آنان رسیدگی شود. وزیر آموزش و پرورش با اشاره به فعالیت نیروهای تحت عنوان مهرآفرین در آموزش و پرورش، گفت: این طرح در سال 86 مطرح شده است و این نیروها که حدود 60 هزار نفر هستند کد کارمندی ندارند و نیروهای قراردادی تبدیل وضعیت نشدند و ما با سازمان امور استخدامی رایزنی کردیم و این نیروها کنار تعیین تکلیفی‌هایی که مجلس تصویب کرده بود و ما احکام حدود 20 هزار نفر از نیروهای تعیین تکلیف اعم از حق‌التدریس، خریدخدمات و نهضتی را که سر کلاس بودند قبل از عید صادر کردیم و احکام حدود 12 هزار نفر نیز از اول مهر ماه امسال صادر خواهد شد.

وقفه‌ای در تولید ماکارونی ایجاد نشده است
مرتضوی، رئیس انجمن آرد سازان کشور مباحث مطرح شده درباره توقف خط تولید برخی از کارخانجات ماکارونی سازی را رد کرد و گفت: چنین موضوعی صحت ندارد و وقفه ای در تولید ماکارونی ایجاد نشده است. وی تصریح کرد: هیچگونه خللی در تولید ماکارونی ایجاد نشده و اگر کمبودی در بازار وجود داشته به دلیل تغییر قیمت، آماده سازی بسته بندی های جدید و فرایند توزیع با نرخ ها و بسته بندی های جدید بوده است. مرتضوی اضافه کرد: طبیعتا مغازه داران نیز نمی خواستند که قفسه های مغازه هایشان خالی شود بنابراین در فروش ماکارونی به مردم، گاهی سلیقه ای عمل کرده و تعداد آن را محدود کرده بودند.

حکم تخلیه مستاجران امسال هم صادر نمی‌شود
مصطفی خسروی رییس اتحادیه مشاوران املاک گفت: اگرچه هنوز تصمیم جدیدی درباره تمدید مصوبه ستاد ملی کرونا و تعیین سقف اجاره‌بها گرفته نشده، اما مصوبه سال گذشته به قوت خود باقی است و اجرا می‌شود. وی گفت: مصوبه تمدید خودکار قرارداد‌های اجاره و تعیین سقف برای اجاره‌بها به قوت خود باقی است و حکم تخلیه برای مستاجران صادر نمی‌شود.

طلب ایران از عراق کاهش یافت
یحیی آل اسحاق رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق گفت: در حوزه بخش خصوصی برای بازگشت پول‌هایمان هیچ مشکلی نداریم. در بخش خدمات و کارهای عمرانی گاهی اختلاف نظرهایی وجود دارد که آن هم بین کارفرما و مسئولان اجرایی شرکت‌ها که به دلایل تعدیل قیمت و تغییر و تحول‌ها عادی است و با مذاکرات حل می‌شود. در رابطه با تبادل انرژی برق و گاز در اصل قضیه که این تعاملات باید انجام شود، هیچ مشکلی نیست و طرفین بر این موضوع توافق دارند، چه فروشنده که ما هستیم و چه خریدار که عراق است. اما عراق به دلایل خاصی که  دارد بعضا در پرداخت‌ها با تاخیراتی روبرو می‌شود که با سفر اخیر سرپرست وزارت انرژی و برق عراق به ایران، قرار شد در اولین فرصت تتمه بدهی خود را که حدود یک و نیم میلیارد دلار از 5 میلیارد دلاری است که به صورت مستمر طلبکار بودیم و پرداخت کرده‌اند را در اولین فرصت پرداخت کنند.

حباب سکه همچنان بالا
کشتی‌آرای نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران ضمن تاکید بر اینکه علت اصلی افزایش قیمت سکه و طلا افزایش نرخ ارز در بازار بوده است، در رابطه با آخرین قیمت سکه و طلا و تغییرات آن نسبت به ابتدای هفته، گفت: بر اساس آخرین معاملات روز پنجشنبه، سکه تمام طرح قدیم ۱۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان قیمت داشت که نسبت به ابتدای هفته ۱۵۰ هزار تومان افزایش یافته است. سکه تمام طرح جدید نیز با ۱۷۰ هزار تومان افزایش قیمت به نسبت ابتدای هفته به ۱۳ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان رسید. حباب سکه همچنان بالاست و با توجه به تقاضایی که برای خرید سکه وجود دارد، حباب آن در محدوده ۴۵۰ هزار تا ۵۰۰ هزار تومان قرار دارد. این عضو هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران، ادامه داد: نیم سکه با ۶۰ هزار تومان و ربع سکه با ۷۰ هزار تومان افزایش هفتگی در آخرین معاملات روز گذشته به ترتیب هفت میلیون و ۳۰۰ هزار تومان (نیم سکه) و چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان قیمت داشته‌اند. سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی نیز با ۲۰ هزار تومان افزایش دیروز دو میلیون و ۶۲۰ هزار تومان دادوستد شد.


طلا در بازار جهانی کاهشی شد
قیمت طلا امروز جمعه کاهش یافت و به نظر می‌رسد که برای سومین هفته متوالی با تقویت ارزش دلار و افزایش بازدهی سقوط کرد، در حالی که سرمایه‌گذاران منتظر گزارش مشاغل ایالات‌متحده برای ارزیابی تاثیر آن بر سیاست پولی هستند. بهای هر اونس طلا با ۱.۴ درصد کاهش به ۱۸۷۵ دلار و ۵۰ سنت رسید، در حالی که قیمت طلای آمریکا با ۰.۰۷ درصد کاهش به ۱۸۷۶ دلار و ۵۰ سنت رسید.  این به روزرسانی قیمت در ساعت ۸ صبح به وقت شرقی است و  طلا تاکنون در این هفته حدود ۱.۵ درصد کاهش داشته است.

رکورد جدید بیت کوین به ثبت رسید
ارزش بیت‌کوین که صرفا به حذف سودهای اخیر خود راضی نشده است امروز به افت خود ادامه داد تا به پایین‌ترین حد خود از اواخر فوریه رسید. بیت‌کوین با کاهش ۸ درصدی تنها در ۲۴ ساعت، قبل از تثبیت به زیر ۳۶هزار دلار سقوط کرد و داستانی مشابه برای کل بازار کریپتو رقم خورد که در همین بازه زمانی ۷ درصد از دست داد؛ اتریوم ۷ درصد نسبت به قیمت دیروز افت کرد و بقیه ۱۰ ارز برتر بین ۵ تا ۹ درصد با ضرر مواجه شدند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: نادر طالب زاده حمید نوری یوزپلنگ آسیایی گرانی ماکارونی رتبه بندی معلمان بسته ویژه خبری جوادی آملی نادر طالب زاده نادر طالب زاده حمید نوری یوزپلنگ آسیایی گرانی ماکارونی رتبه بندی معلمان هزار تومان افزایش کالاهای اساسی مسئول مردمی اعلام وصول استیضاح ها آیت الله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۴۰۰۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشاوران شما بیت‌هایی بهتر از شاهنامه را می‌توانستند پیدا کنند

روزنامه هم میهن در مطلبی با عنوان «نگر تا نباشی به جز دادگر» نوشت؛ در شاهنامه زنان برجسته‌ای نقش‌آفرینی کرده‌اند که الگوی زن مطلوب امام جمعه مشهد نمی‌توانند باشند. برخی از زنان برجسته‌ی شاهنامه مثل منیژه در طلب معشوق در انتظار خواستاری و خواستگاری او نمانده‌اند.

چند سال پیش که شهرداری مشهد ذوقی به خرج داده بود و تصویرهایی از شاهنامه در و دیوار شهر را آراسته بودند، دستور به زدودن این تصویرها داده شد، گویی که بین این تصویرها و آن‌چه مشهد به آن شهره است، تقابلی وجود دارد. چندین دهه به دلیل همین تصور، توسعه و رسیدگی به آرامگاه فردوسی که یکی از بزرگ‌ترین شاعران و حکیمان ایران است، متوقف بود تا اینکه از مقامات بالاتر حکم به آبادانی آرامگاه فردوسی داده شد.

مقامات استانی و از جمله امام جمعه شال و کلاه کردند و به آرامگاه فردوسی رفتند. اگر اسم این مقامات و فردوسی را کنار هم در موتورهای جست‌وجوگر بنویسید و نتایج را هر چه بالا و پایین کنید، همان چند عکس را خواهید دید. با چنین پیشینه‌ای است که سخنان آیت‌الله علم‌الهدی و استنادش به شاهنامه برای دفاع از اجبار در پوشش با واکنش‌های بسیاری روبه‌رو شده است.

علم‌الهدی گفته است: مسئله حجاب نیز یکی از همین هویت‌های دینی و ملی است. اصلاً حجاب متعلق به فرهنگ ایران است. حتی آن زمان که هنوز اسلام وارد ایران نشده بود، حجاب فرهنگ ایرانیان بود؛ به‌خصوص در تاریخ ایران باستان و انعکاس این فرهنگ را می‌توان در شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی دید. او هم‌چنین به‌عنوان نمونه بیتی از شاهنامه خوانده است که منیژه خطاب به بیژه گفته است: منیژه منم دخت افراسیاب/برهنه ندیده تنم آفتاب

این سخن که زنان ایرانی براساس آن‌چه به ما رسیده، پوششی برای موی سر داشته‌اند یا چیزی شبیه چادر حتی، نادرست نیست. حتی این سخن که در شاهنامه‌ی فردوسی پاکدامنی و شرم از ویژگی‌های مثبت زنان و البته مردان شمرده می‌شود، هم بی‌راه نیست، هرچند تعریف پاکدامنی در نگاه حکیم توس و امام جمعه مشهد متفاوت است، اما بیتی که آقای علم‌الهدی به آن ارجاع داده، ربطی به زنان ایران ندارد. افراسیاب شاه توران است و منیژه دختری تورانی است نه ایرانی.

این به خودی خود ایرادی در استدلال امام جمعه به حساب نمی‌آید و می‌تواند بگوید که حکیم خصلت نیکو را حتی در دشمن ستوده است. ماجرا از اینجا جالب می‌شود که بدانیم این بیت را منیژه کی خوانده است و اصلاً ارتباطی به پوشش سر دارد یا نه؟

منیژه دل‌بسته‌ی بیژن شاهزاده‌ی ایرانی می‌شود و -به زبان امروزی- او را چیزخور کرده بی‌هوش به شبستان خود می‌آورد و همه‌ی این اتفاقات بدون اجازه‌ی والدین و بدون پیمان زناشویی -که از قضا در ایران باستان هم مرسوم بوده- رخ می‌دهد. بیژن در قصر او به هوش می‌آید و باقی قضایا و منیژه در چنین لحظات احساسی درباره‌ی اهمیت چیزی که به بیژن عرضه می‌کند این بیت را به زبان می‌آورد که تا به حال چنین بوده، اما بعدش را می‌توان در شاهنامه خواند.

البته اگر مشاوران امام جمعه با شاهنامه به از این بودند که هستند، بیت‌هایی می‌توانستند پیدا کنند که به کارشان بیاید، مثلاً آنجا که شیرین می‌گوید:

به سه چیز باشد زنان را بهی/ که باشند زیبای گاه مهی/ یکی آنک با شرم و با خواسته است/ که جفتش بدو خانه آراسته است/ دگر آن که فرخ پسر زاید او/ ز شوی خجسته بیافزاید او/ سه دیگر که بالا و رویش بود/ به پوشیدگی نیز مویش بود

این ابیات به روشنی از پوشیدگی موها می‌گوید، درحالی‌که در بیت استنادی امام‌جمعه‌ی مشهد، تفاوت برهنگی و نداشتن پوشش سرنادیده گرفته است. این مغالطه در سخنان بسیاری دیگر از مقامات هم دیده می‌شود.

نداشتن پوشش سر با برهنگی هم‌معنا نیست. با این حال هم‌چنان که در بیت انتخابی امام جمعه مشهد و این ابیات می‌بینیم هیچ‌کدام توصیه‌ی فردوسی نیست و سخنان شخصیت‌های شاهنامه است. شاهنامه مثل هر متن کهن ادبی در کنار ارزش‌های ادبی و زیباشناختی و روایی خود، مجموعه‌ای از ارزش‌های اخلاقی و اجتماعی زمانه‌ی خود را منتقل می‌کند که به دنیایی دیگر تعلق دارند، چنان‌که در همین بیت‌های بالا پسرزا بودن جزو ارزش‌هایی شمرده شده است.

در شاهنامه زنان برجسته‌ای نقش‌آفرینی کرده‌اند که الگوی زن مطلوب امام جمعه مشهد نمی‌توانند باشند. برخی از زنان برجسته‌ی شاهنامه مثل منیژه در طلب معشوق در انتظار خواستاری و خواستگاری او نمانده‌اند و از جمله‌ی آنان تهمینه است مادر سهراب که در شاهنامه زنی ستوده است و تنها یک شب هم‌خواب رستم بوده است. رودابه مادر رستم نیز در راه دادن زال به قصرش از موی خویش کمندی بافته و انداخته و بعد هم که ماجرا در شاهنامه روشن است.

در این میان داستان گردآفرید اگرچه متفاوت است، اما در کنشگری از روابط خصوصی پیش‌تر رفته و اگر روی و موی پوشیده به این خاطر است که شناخته نشود و آنجا که روی و موی گشاده به قصد فریب دشمن است:

رها شد ز بند زره موی اوی/ در افشان چو خورشید شد روی اوی/ بدانست سهراب کو دختر است/ سر و موی او از در و افسر است

درست است که فکر می‌کنم شاهنامه ارزش‌های جهانی دیگر را منتقل می‌کند و چنین استناداتی به آن راه به جایی نمی‌برد، اما به نظرم از قضا در شاهنامه برای صاحبان مقام و قدرت توصیه‌هایی شایسته‌تر می‌توان یافت، مضمون‌هایی که بارها تکرار شده است. یکی از این مضمون‌ها دادگری است. دادگر در شاهنامه هم‌صفت خداوند است که جای نام نشسته است و هم وظیفه‌ی صاحب قدرت. فردوسی می‌گوید، پادشاهی که دادگر باشد، نیازی به فریادرس ندارد: کجا پادشا دادگر بود و بس/ نیازش نیاید به فریادرس

نویسنده: علی‌اصغر سیدآبادی